Skip to main content

Onlangs waren we gastspreker bij het webinar van @ConnectVlaanderen over ‘overnames: meer dan EBITDA alleen’. Tijdens dit webinar deelden de deelnemers dat meer dan 50% de vooropgestelde doelstellingen bij een overname niet haalt. Dat 84% van reorganisaties ten gevolge van overname of fusie faalt, is dan ook heel begrijpelijk.

Dat slechts 41% van aanwezigen de doelen bereikte, heeft mogelijks meerdere oorzaken. DE grootste uitdaging? Het spanningsveld tussen het voordeel voor het bedrijf en de impact voor stakeholders zoals klant en medewerker. “What’s in it for me” versus “wat kan ik verliezen”: zorg dat er vooral te winnen valt. Hier zijn zaken zoals een integratieplan opmaken om verschillen tussen beide organisatieculturen te overbruggen noodzakelijk. Vandaar dat de voorbereiding key is.

Plannen aan het maken voor 2024 en 2025? Denk je er ook over om de groei van je bedrijf zowel organisch als via overname te laten gebeuren? Zet dan vooral in op de voorbereiding ervan. Want een groot stuk van het succes zit hem juist in die straffe voorbereiding. Bij Ondernemingskracht helpen we onze klanten volgens het ‘KISS’-principe. Nee, niet “Keep It Simple & Stupid”, maar “Keep It Stable & Structured”. Hoe we dat principe hanteren en wat het effect is? Dat leggen we graag uit in deze blogpost.

Keep It Stable & Structured

Tijdens dit webinar bleek ook dat slechts 28% de vooropgestelde doelen bij een overname volledig bereikte. 69% gaf aan structuur heel belangrijk te vinden en 63% denkt hetzelfde over stabiliteit. Op basis van onze ervaring de afgelopen 25 jaar, zijn wij daar natuurlijk volledig mee akkoord. Structuur zorgt voor stabiliteit en andersom. En beide zorgen ze voor een welvarende onderneming. Ze zijn de smeerolie van de machine. De drijfveer achter je bedrijf.

Als je stabiliteit creëert en gestructureerd werkt zorg je voor een veilige basis bij de overname. Doe dit met oog voor deskundigheid, pragmatische keuzes maken en hartelijkheid en je hebt een succesformule. Natuurlijk gebeurt dit niet vanzelf. Het is hard en ‘hart’ werken.

First Time Right

Met first time right bedoelen we om het werk van de eerste keer goed te doen. Als je iets van de eerste keer juist doet, zorgt dit deels voor een stabiele en gestructureerde omgeving. ‘KISS’ en ‘First Time Right’ gaan hand in hand en versterken elkaar. Heb je een stabiele basis? Dan voelen mensen zich veilig en hebben vertrouwen om zelf initiatieven te nemen. Ze helpen mekaar ook meer. Ze durven mekaar ook direct aan te spreken over zaken die niet goed lopen. Dan doe je dingen vaker van de eerste keer goed. Focus je op ‘First Time Right’? Dan ontstaat er een stabiele en gestructureerde omgeving. Hier delen we graag enkele tips om het principe ‘First Time Right’ toe te passen:

  • Houd de strategische focus en zorg voor een duidelijke taakverdeling
  • Productie is essentieel voor de moraal en ethiek van de groep
  • Coach op resultaten of KPI’s en sta open voor het verhaal achter de cijfers
  • Als het écht goed of fout gaat ligt dit nooit aan 1 persoon alleen
  • Praat met elkaar over het leveren van waarde in het project

Welvarend Ondernemen met oog voor Welzijn op het werk

Wijzelf streven naar ‘welvarend ondernemen’. Een term die ons nauw aan het hart ligt. Hierbij streven we naar gezonde groei en winstgevendheid met oog op welzijn. In een veilige werkomgeving hebben mensen het vertrouwen en durven ze initiatieven nemen. Dit draagt bij tot sterkere resultaten. Hieronder zie je de formule voor een succesvolle overname.

Wat kan Ondernemingskracht betekenen?

Onze missie? Jou helpen strategisch een relevante en vooruitstrevende rol te spelen. Waarbij we je helpen vaardiger te worden om het werk van de eerste keer goed te doen. Als klankbord, strategische partner, adviseur of trainer staan we voor je klaar. Onze klanten waarderen onze kijk ‘van buiten af’ op basis van onze gezamenlijke 50 jaar ervaring in het veld. Zo stimuleren we onze klanten om nog welvarender te ondernemen. En dat zorgt voor een gezond groeiend bedrijf, waar soepel en met plezier gewerkt wordt.

What’s next?

Nu je met de basisprincipes ‘KISS’ en ‘First Time Right’ hebt kennisgemaakt, ben je een stap dichter naar welvarend ondernemen. Voor een gratis overname succes test en adviesgesprek mag je ons gerust mailen. Hopelijk heb je iets bijgeleerd uit deze blog.

Benieuwd naar wat we aan kennis deelden op het webinar “Overname is meer dan Ebitda alleen”?

Surf snel naar de link: Overname is meer dan Ebitda alleen (ons deel is vanaf minuut 57:07 😉).

Blijf op de hoogte

Volg je ons al op LinkedIn of op Facebook?