Skip to main content

Zin in een ‘toastje’ inspiratie? Geniet ervan!

2023 is weer bijna voorbij. Het jaar is gevlogen aan een tempo dat we amper konden bijhouden. Wij staan klaar aan de meet om 2024 met enthousiasme aan te gaan. Jij ook? Hier alvast 6 bruikbare tips die jou in 2024 vooruithelpen.

Tip 1: Klinken op successen

Voor we aan 2024 beginnen, klinken we eerst op 2023. We klinken op onze successen, hoe klein deze ook mogen zijn. Het klinken op iets is belangrijk, omdat dit zorgt voor motivatie en veerkracht. Zo sturen we het team aan om volgend jaar nog beter te doen. Maar voor nu, is het vieren van elk succes, hoe klein ook, van belang.

Bij Ondernemingskracht klinken we dit jaar op verschillende zaken. Zo klinken we op het feit dat we gegroeid zijn in ons klantenbestand met een tevredenheidscore van 9/10, in onze visie en in succesvolle partnerships. Waar wij, en iedereen die dit mee mogelijk maakten, maar al te trots op zijn. We gingen terug naar de basics, “wat willen we bereiken met Ondernemingskracht” en ontdekten dat we onze focus nu meer leggen op strategie en organisatiestructuur en minder op operationele zaken.

Zo klinken we dus ook op zaken die we niet meer gaan doen. Zaken die we loslaten, want dat moet ook gebeuren. “Kill your darlings”. Op één iets sterk focussen en het goed doen? Dat is vaak beter dan 10 zaken samen aan te pakken.

Waar jij al dan niet op klinkt, dat bepaal je zelf. Maar graag geven we nog enkele voorbeelden mee. Heb je nieuwe medewerkers in dienst, een grotere winst gedraaid of net vaarwel gezegd tegen iets verlieslatend? Of heb je andere zaken te vieren? Wij zeggen alvast ‘santé’ en genieten mee!

Tip 2: Goede voornemens

Nadat je 2023 gevierd hebt, blikken we vooruit naar 2024. “Goede voornemens”, daar heeft iedereen al van gehoord. In de bedrijfswereld worden deze ook wel “doelstellingen” genoemd. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze ook daadwerkelijk uitgevoerd worden? Wel, goede voornemens zijn gekoppeld aan gedrag. Kan je de goede voornemens wel uitvoeren? Alleen dan mag je ze maken. Vaarwel tijdverlies en teleurstelling, welkom vreugde en motivatie.

Zorg er ook voor dat deze voornemens iets bijdragen aan de welvaart van je bedrijf. Op vlak van winstgevendheid, maar ook op vlak van medewerkers. Creëer warmte… Zo motiveren je medewerkers zichzelf en wordt het fijner om voor jouw bedrijf te werken.

Maak je voornemens op vlak van klanten? Bekijk dan zeker je huidige klanten eens. Zie je hier iets over het hoofd? Kan je hier zelf nog meer betekenen voor je klant? Nieuwe klanten aanwerven is maar liefst 7 keer zo duur! Een overbodige kost dus, als je met je huidige klanten nog een hele weg kan afleggen.

Zoals eerder gezegd is het ook belangrijk dat je de goede voornemens kan waarmaken. Heeft je team de draagkracht? Kunnen en willen ze het realiseren? Communicatie is bij deze ook de sleutel tot succes. Bespreek met je team je goede voornemens en bekijk wat al dan niet haalbaar is.

Heb je geen goed voornemen, ofwel doelstelling, voor 2024? Dan is dit alvast de eerste stap: pen je doelstelling(en) voor 2024 neer. Ben je klaar voor de volgende tip?

Tip 3: Beslissingen nemen met gezond verstand

Besluitvorming in een bedrijfsomgeving kan uitdagend zijn, maar het nemen van weloverwogen beslissingen is essentieel voor groei en succes. Het Growi Dashboard vormt een handige tool hierbij, zo kan je op basis hiervan doelstellingen opstellen.

Met het Growi Dashboard zie je in één oogopslag alle cruciale gegevens die nodig zijn om een organisatie winstgevend te laten groeien. Aan de andere kant hebben we ook aandacht voor het welzijn van onze contacten en medewerkers. Dit alles op één pagina. Handig toch? Door het compacte overzicht van belangrijke metrics en KPI’s ben je beter geïnformeerd en neem je objectieve beslissingen. Wij zijn alvast fan!

Wil je meer weten over hoe het Growi Dashboard jouw bedrijf helpt? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en ontdek. Ontdek nu hoe je jouw organisatie naar een hoger, winstgevend, niveau brengt.

Tip 4: Enjoy the journey

Stap per stap je goede voornemens waarmaken, dat is een wonderbaarlijke reis. Een reis waar je ten volle van genieten kan. Maar voor je eraan begint…

Heeft het team de juiste kennis? Of welke kennis ontbreekt er nog? We willen het namelijk van de eerste keer juist doen. Dat bespaart ons geld én tijd. Bekijk intern dus eerst of de kennis er al dan niet is.

Probeer dan de blinde spots te zoeken. Door te weten te komen wat je niet weet, sta je al een stap verder. Ga ten rade bij adviseurs en zoek een klankbord. Tip: wij kunnen dat klankbord voor jou zijn. Zorg ervoor dat je je verhaal kwijt kan, dat doet in eerste instantie al eens deugd én helpt je vooruit. Want ja, hoe meer zielen hoe meer vreugd. En hoe meer potentiële blind spots er gevonden worden.

Als je uiteindelijk dat allemaal op een rijtje hebt, is communiceren weer key. En hoe transparanter, hoe beter. Je team moet het uiteindelijk kunnen dragen. Het is belangrijk dat ook zij betrokken worden in het verhaal. Maar ook dat ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.

Tip 5: Begeleid loslaten

Een van de grootste uitdagingen voor ondernemers, managers en experts is loslaten. Vaak zijn we bang dat ‘loslaten’ misgaat. Maar dat is niet per definitie zo. Als je een grondige begeleiding voorziet, is de kans op slagen groot. We mogen niet vergeten dat onze medewerkers veel kunnen bereiken.

Onze ultieme tip: leg de focus op de begeleiding bij de processen en niet strikt op het resultaat. Test je team hierbij op hun bestaande vaardigheden en ontdek vaardigheden waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. Dit wordt bereikt met behulp van tools zoals de JobStar-test of talentanalyse. Door een competentieoverzicht van je team te creëren benadruk je hun sterke punten en identificeer je mogelijkheden voor groei.

Wil je meer informatie over hoe je deze strategieën in jouw organisatie implementeert? Neem gerust contact op via welkom@ondernemingskracht.be

Ben je een manager? Dan bieden we een gratis leiderschapsanalyse aan om je te ondersteunen in je groei en ontwikkeling.

Tip 6: Ga voor Win Win Win

En last, but not least: ga voor “win win win”. Waarom voor één win gaan als je er ook drie kan bereiken? Hoewel het enorm belangrijk is om het belang van je eigen organisatie hoog te plaatsen, mag je de klanten en je netwerk niet vergeten. Zonder een winstgevend bedrijf verliezen je medewerkers hun job, dat is waar. Maar zonder je klanten en je netwerk, verlies je je bedrijf. Ga daarom voor een samenwerking met partijen:

  • waar je organisatie en medewerkers energie van krijgen (en denk je : “Ja zal wel maar ik moet mijn omzet of marge halen?” Je zou verrast zijn hoe focus op dit soort partijen vanzelf eenzelfde type contacten met zich meebrengen 😊)
  • die substantieel bijdragen aan de winstgevendheid en groei van je bedrijf
  • met wie je samen kan bouwen aan nieuwe engagementen die leiden tot expansie van je organisatie en het welvaren van iedereen.

Toastje op het nieuwe jaar

We hopen dat je genoten hebt van ons toastje inspiratie en we wensen je 2024 welvarende momenten toe!

Dat je organisatie op een stabiele en gestructureerde manier mag groeien naar gezonde winst en een gelukkige werkomgeving!

Keep It Stable & Structured
2024 × KISS
Annelies en Kathleen

Blijf op de hoogte

Volg je ons al op LinkedIn of op Facebook?