Skip to main content

Feedback geven en ontvangen kan ongemakkelijk aanvoelen, maar het is een cruciaal onderdeel van persoonlijke en professionele groei. Net zoals in een relatie met je partner open en verbindende communicatie belangrijk is, geldt dit ook in onze professionele relaties. Het vermogen om op een constructieve manier feedback te geven, versterkt niet alleen de samenwerking, maar ook het vertrouwen binnen een team.

Regelmatig individuele gesprekken hebben, zorgt ervoor dat constante feedback een deel van de organisatiecultuur wordt.

Waarom is feedback belangrijk?

Feedback biedt de kans om te leren en te groeien. Het stelt ons in staat om onze sterktes verder te ontwikkelen en werkpunten aan te pakken. Bovendien zorgt feedback voor duidelijkheid en voorkomt het misverstanden. Om ervoor te zorgen dat je dit van de eerste keer juist doet, geven we je hieronder enkele tips.

Tips voor effectieve feedback

    1. Kies het juiste moment: Zorg dat je feedback geeft in een rustige omgeving en op een moment dat de ander openstaat om te luisteren.
    2. Beschrijf de waarneming: Zeg wat je ziet of hoort, zonder interpretatie of oordeel.  Focus op gedrag, niet op de persoon en richt je op wat iemand doet en niet op wie iemand is. Dit maakt het minder persoonlijk en makkelijker te accepteren
    3. Benoem het zoals het is: Concrete voorbeelden helpen om duidelijk te maken wat je bedoelt. 
    4. Geef je gevoel mee: Door aan te geven wat dit met jou doet, toon je empathie wat de luisterbereidheid en aanvaarding van je feedback sterk verhoogt
    5. Beschrijf je behoefte: Door aan te geven wat jij nodig hebt, wordt het helder welke actie je van de persoon verlangt. 
    6. Verlangen: Stel concrete acties voor die jij ziet om de situatie te verbeteren zodat de andere erover kan denken en zelf beslissen. Op die manier bereik je sneller de intrinsieke motivatie van iemand wat ervoor zorgt dat het ook daadwerkelijk zal gebeuren
    7. Luister actief: Feedback geven is een tweerichtingsverkeer. Luister ook naar de reactie van de ander en sta open voor hun perspectief. Bevestig wat je hoort zodat de andere zich begrepen kan voelen. Bevestigen betekent niet altijd dat je akkoord bent met wat er gezegd wordt; het geeft vooral aan dat je gehoord hebt wat er werd gezegd.

Praktijkvoorbeeld

Waarneming (objectieve observatie van jou als manager zonder oordeel)

“Ik heb gemerkt dat er veel onbeantwoorde e-mails in je inbox staan en dat sommige vragen van collega’s en klanten langer blijven liggen dan normaal.”

Gevoel (wat doet dit met jou als manager?)

“Dat baart me zorgen, omdat ik weet dat je hard werkt en ik stel me de vraag hoe dit voor jou is.”

Behoefte (wat heb je als manager nodig?)

“Ik wil graag dat je je werk goed kunt doen zonder dat je je overweldigd voelt. Tegelijkertijd hebben we als team behoefte aan een vlotte opvolging van e-mails, zodat de samenwerking soepel blijft verlopen.”

Verzoek (concrete en haalbare actie)

“Heb je zelf een zich op wat de oorzaak is? We zouden samen kunnen kijken naar een manier om je mailbox efficiënter te beheren? Misschien kunnen we een structuur bedenken of bepaalde tools gebruiken om het overzicht te bewaren. Wat zou voor jou helpen?”

Conclusie

Feedback geven is misschien spannend, maar de voordelen zijn groot. Door elkaar constructieve feedback te geven, creëren we een werkomgeving waar iedereen zich gehoord voelt en kan groeien. Net zoals in elke goede relatie, draait het om respect, openheid en het waarderen van elkaar om er samen beter uit te komen.

Herken je je in bovenstaande of wil je handvaten om de feedback soepeler te laten verlopen? Stuur een mailtje naar annelies@ondernemingskracht.be of kathleen@ondernemingskracht.be, dan geven wij je graag nog een paar concrete tips op maat.

Blijf op de hoogte

Volg je ons al op LinkedIn of op Facebook?