Skip to main content

Overnames zijn complexe processen die niet alleen de financiële en operationele van een organisatie beïnvloeden. Dit proces heeft impact op de cultuur van de betrokken bedrijven. Bij een overname is het cruciaal om aandacht te besteden aan de culturele match tussen de bedrijven. Wanneer de culturele verschillen niet bekeken worden, kan dit leiden tot spanningen, miscommunicatie en zelfs het vertrek van waardevolle medewerkers. In deze blogpost nemen we je graag mee in hoe je op deze culturele verschillen kunt anticiperen om een soepele integratie te garanderen.

De impact van cultuur

Stel je voor: je bedrijf, met een team van 30 mensen, neemt een klein bedrijf over met slechts 2 medewerkers. In zo’n geval is het onwaarschijnlijk dat de cultuur van het overgenomen bedrijf een significante impact heeft op de bestaande cultuur. De nieuwkomers zullen zich eerder aanpassen aan de heersende normen en waarden van jouw organisatie.

En wat als jouw organisatie met 30 medewerkers een organisatie met 20 medewerkers overneemt? In zo’n situatie is het vrijwel onvermijdelijk dat de cultuur van het grote bedrijf niet stabiel blijft. Dit kan een verschuiving creëren voor je huidige team. Hier is het belangrijk dat je anticipeert op de impact hiervan.

In het eerste geval zullen jouw medewerkers doorgaans niet veel merken van de overname, in het tweede geval kan dit anders zijn. Hierbij enkele voorbeelden van de impact op jouw organisatie:

  • Cultuur: De cultuur van jouw organisatie zal waarschijnlijk niet hetzelfde blijven. Dit betekent dat de normen, waarden en gedragingen van jouw bedrijf mogelijks onder druk komen te staan of zelfs veranderen.
  • Verandering in werkomgeving: Je team krijgt het gevoel dat ze zich moeten aanpassen aan nieuwe werkwijzen, hiërarchieën en misschien zelfs een nieuwe bedrijfsethiek.
  • Weerstand en stress: Medewerkers kunnen weerstand bieden tegen veranderingen. Dit kan leiden tot stress, lagere productiviteit en zelfs het mogelijke vertrek van waardevolle teamleden.
  • Potentieel verlies van identiteit: De unieke aspecten van je bedrijfsidentiteit kunnen verwateren. Het mogelijke effect hiervan is het verlies van teamcohesie en trots.

“84% van de reorganisaties ten gevolge van fusies en overnames faalt.”

Vertrek vanuit de mensen: een eerste indruk maak je maar één keer

Het succes van een overname hangt vaak af van hoe goed je de medewerkers van beide bedrijven betrekt bij het proces. Medewerkers zijn de dragers van de cultuur. Wil je dat de overname soepel verloopt? Neem hun behoeftes, perspectieven en zorgen dan serieus.

Je kan maar één keer een goede eerste indruk maken. Wil je een win-win-win? Zorg er dan voor dat die eerste ontmoeting een positieve indruk geeft. Deze eerste indruk zal bepalen hoe open medewerkers staan voor de veranderingen die gaan komen. Essentieel is dat je een goede afspraak hebt met je managementteam. Hun ‘jawoord’ dat zij er willen voor gaan. Communiceer duidelijk, toon empathie en zorg ervoor dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Dus stel al eens de vraag hoe de medewerker zich hierbij voelt. De toon die je in deze fase zet, heeft een blijvende impact op de motivatie en de betrokkenheid van je team.

Anticiperen op cultuurverschillen: een checklist voor overnames

“50% maakt altijd een grondige studie van de organisatiecultuur van beide ondernemingen.”

Het succesvol managen van cultuur tijdens een overname begint met bewustwording en voorbereiding. Je kan hieronder onze checklist downloaden die je kan gebruiken zodat je niets over het hoofd ziet.

Download de checklist

Conclusie

“Slechts 20% maakt een integratieplan om de cultuurverschillen te overbruggen en een nieuwe cultuur voor de eengemaakte organisatie te ontwikkelen.”

De cultuur van een organisatie is vaak een onzichtbare maar krachtige factor bij overnames. Een mismatch in cultuur kan leiden tot frictie, terwijl een succesvolle culturele integratie juist de basis kan vormen voor een sterker en veerkrachtiger bedrijf met structuur en stabiliteit aan de basis. Door te vertrekken vanuit de situatie van de mensen en bewust te anticiperen op culturele verschillen, kun je zorgen voor een soepele overgang en een welvarende toekomst na de overname. En vergeet niet: je kan maar één keer een eerste indruk maken: “it better be a good one”.

Wil je aan de slag gaan met deze tips, maar je weet nog niet helemaal hoe? Stuur een mailtje naar annelies@ondernemingskracht.be of kathleen@ondernemingskracht.be. Met onze jarenlange ervaring op vlak van structuur en stabiliteit helpen we je graag verder naar een welvarende toekomst.

Blijf op de hoogte

Volg je ons al op LinkedIn of op Facebook?